[...] ilości soli. Jeżeli masz taką możliwość, staraj się kupować je w sklepie ze zdrową żywnością lub produktami makrobiotycznymi- masz wówczas gwarancję, że nie zawiera sztucznych konserwantów. ------------------------------------------------------------------ Czy według Was warto dodać masło orzechowe do diety? Piszcie wszystkie za i przeciw
[...] post.... Mysle ze odpowie na wieklszosc pytan zwiazanych z tematem Skąd się bierze u ludzi nadwaga? Odpowiedź jest prosta: jemy za dużo, a ćwiczymy za mało. Oznacz to, że wartość energetyczna codziennego pożywienia (kalorie) jest większa niż ilość energii zużywana na czynności życiowe. Tę prostą prawdę można wyrazić w postaci równania: [...]
[...] uwagę rewelacjach i odkryła co następuje: - Makaron i inne złożone węglowodany nie spowodują, że przytyjesz. Dziesięciolecia badań pokazują, że diety z niską zawartością tłuszczu i węglowodanów z wysoką zawartością błonnika zmniejszają ryzyko zachorowań i wagę ciała. Nadal spożywaj warzywa, płatki owsiane i inne całe ziarna, owoce i [...]
[...] komórki. Do b. należą: enzymy, przeciwciała, niektóre hormony. Dla org. heterotroficznych b. pokarmowe są podstawowym źródłem azotu. W pokarmach wyróżnia się b. pełnowartościowe, w których obecne są wszystkie aminokwasy egzogenne w optymalnych stosunkach (b. zwierzęce) oraz b. niepełnowartościowe, w których brak choćby jednego aminokwasu [...]
[...] zawiera więcej szkodliwych dodatków używanych w hodowli i produkcji jak antybiotyki, hormony, związki chemiczne.......taki mały paradoks. Kolejnym wyznacznikiem jest wartość IG . Dla przypomnienia - to wskaźnik, który oblicza się dzieląc poziom glukozy we krwi po przeprowadzeniu testu żywnościowego z udziałem 50 gram węglowodanów, przez [...]
[...] Zapotrzebowanie organizmu na proteinę zależy od wielu czynników^ Głównym z nich jest aktywność ruchowa, wiek, struktura kostna organizmu. Dlatego ważna jest znajomość zawartości białka w podstawowych produktach jak i wielkość wydatkowanej energii w czasie pracy i treningu. Pozwoli to na świadome zaplanowanie posiłków od strony ilościowej i [...]
[...] Zapotrzebowanie organizmu na proteinę zależy od wielu czynników^ Głównym z nich jest aktywność ruchowa, wiek, struktura kostna organizmu. Dlatego ważna jest znajomość zawartości białka w podstawowych produktach jak i wielkość wydatkowanej energii w czasie pracy i treningu. Pozwoli to na świadome zaplanowanie posiłków od strony ilościowej i [...]
[...] być przydatne także dla ciebie i czy twoje obecne przyzwyczajenia zdrowotne są najlepszym sposobem dbania o ciało. Stosuj wszystkie sześć zasad przez 10-30 dni i oceń ich wartość raczej po rezultatach, jakie wywołują w twoim ciele, a nie według wpojonych ci przekonań. Poznaj pracę swojego ciała, szanuj je, dbaj o nie, a ono zadba o ciebie. [...]
[...] dwupeptydy zawierające L-glutaminę zostały ostatnio zidentyfikowane i opatentowane, m.in.. również glicylo-glutamina i alanylo-glutamina. Te peptydy są wyjątkowo drogie i warto je stosować właściwie tylko w postaci roztworów. W suplementach żywności stosuje się gotowe roztwory i dzięki temu można - bez żadnych uszczerbków - stosować czysty [...]
[...] dwupeptydy zawierające L-glutaminę zostały ostatnio zidentyfikowane i opatentowane, m.in.. również glicylo-glutamina i alanylo-glutamina. Te peptydy są wyjątkowo drogie i warto je stosować właściwie tylko w postaci roztworów. W suplementach żywności stosuje się gotowe roztwory i dzięki temu można - bez żadnych uszczerbków - stosować czysty [...]
[...] poprzez kontrolowanie rytmu i sposobu oddychania. Jeśli chodzi o energię kosmiczną, to nie ma ona żadnego związku z oddychaniem, a zależna jest tylko od kontaktu, od stanu otwartości na jej otrzymanie i wpływ. Również zasady etycznego sposobu postępowania nie są z nią związane, gdyż poddanie tej energii czy mocy powoduje, że człowiek prowadzony [...]
[...] poprzez kontrolowanie rytmu i sposobu oddychania. Jeśli chodzi o energię kosmiczną, to nie ma ona żadnego związku z oddychaniem, a zależna jest tylko od kontaktu, od stanu otwartości na jej otrzymanie i wpływ. Również zasady etycznego sposobu postępowania nie są z nią związane, gdyż poddanie tej energii czy mocy powoduje, że człowiek prowadzony [...]
[...] produktów jest wysoki mimo tego, że zawierają śmiesznie małą ilość węglowodanów. Dlatego, ważniejszym wskaźnikiem jest wspomniany tutaj ŁG. W internecie są dostępne tabele z wartościami zarówno IG jak i ŁG. Jeśli masz problemy z profilem lipidowym krwi, tolerancją glukozy, insuliny, leptyny, zaburzoną gospodarkę hormonalną, otyłość, choroby [...]
[...] i likopen, jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy, które chronią przed chorobami serca i nowotworami. Żelazo pomaga osobom anemicznym i rekonwalescentom. Ze względu na zawartość potasu jedzenie arbuzów zaleca się chorym na zapalenie miedniczek nerkowych, mającym piasek lub kamienie w nerkach. Sok wyciśnięty z tego owocu działa przeciwzapalnie [...]
[...] przez krwinki czerwone (glikogen odpowiedzialny głównie za utrzymanie właściwego poziomu glukozy we krwi). Wątroba ludzka jest w stanie pomieścić 60 - 150 g tego związku. Zawartość tego wielocukru w wątrobie jest o wiele większa niż w mięśniach, jednak mimo to zawierają one większą ilość zmagazynowanego glikogenu, gdyż przewyższają wielokrotnie [...]
[...] ryzyka i chorób towarzyszących. Kaloryczność diety należy dostosować do indywidualnego zapotrzebowania energetycznego pacjenta. Wykazano, że ograniczenie kaloryczności, zawartości tłuszczów oraz węglowodanów w posiłkach zwiększa skuteczność kuracji odchudzających, ich bezpieczeństwo, a także zmniejsza ryzyko sercowo-naczyniowe. Niektóre z [...]
[...] płci, budowy ciała, rodzaju diety i jej celu (redukcja, utrzymanie, wzrost wagi) a także rodzaju treningu i ogólnej aktywności fizycznej i wynosi między poniżej 0.5 do wartości nawet powyżej 10g na kg masy ciała. Białka Jest podstawowym składnikiem budulcowym naszego organizmu. Ma niewielkie zastosowanie energetyczne (efektywnie z 1 g [...]
[...] zmian, nieustannie podnosić jej jakość. Dbam przede wszystkim o regularność posiłków, średnio co 2-3 godziny, staram się aby żywność z której korzystam była pełnowartościowa i nie przetworzona. Rezygnuję ze smażenia potraw, wprowadzam więcej warzyw, ograniczam spożycie napojów wysokosłodzonych. Stopniowo wyłączam również słodycze na [...]
[...] o ich proporcje. Wystarczy mniej więcej, nie trzeba dokładnie, gdyż wszelkie stosunki są uogólnione i zaokrąglone. Poza tym w różnych tabelach - występują różne dane, także warto uważać na liczby i jednocześnie nie dać się im zwariować. ‘konkrety panie, konkrety’ Sorry już daję. Zacznę od kwasów tłuszczowych omega 3 do omega 6. 1 : 4.5. Kwasy [...]
[...] odżywki. Jest to oczywiście rodzaj odżywek, czyli preparatów białkowo-węglowodanowych, które wzbogacają dietę w takie składniki odżywcze jak: białka, węglowodany tłuszcze. Zawartość białka w takich odżywkach kształtuje się w przedziale: 11 - 35%, węglowodanów 50 - 85% oraz kilka procent tłuszczu. Właśnie takie proporcje makroskładników [...]